Vuodenajat Tonttulassa

Kevät

Kevät on koittanut ja Tonttula on alkanut heräämään talven paukkuvien pakkasten ja sen pimeiden öiden päätyttyä. Lumien sulettua Kalastajatonttu Äiji on kerennyt pyydystämään jo vuoden ensimmäiset kalansa ja Seiloriseppäkin pakkailee laukkuaan suunnitellen tulevia seikkailujaan ja neuvotellen samalla Akiran kanssa. Sillä välin, kun nuorimmaiset leikkivät vauhdikkaasti vesilätäköissä, tottakai hiljentäen sillan kohdalla, ettei sen alla asuva Hiisi muutu pahankuriseksi Näkiksi, Ämmi ja moni muukin Tonttulan väki puuhastelevat kevätsiivousten parissa. Avaritin voi nähdä piilossa juonittelemassa Ämmin kolmanen silmän haltuun saamisesta ja pienet rauhanomaiset Menninkäisetkin putsaavat maanalla oleviaan kotejaan lumen tuomista roskista.

Kesä

Kesä on tonttulassa jatkuvan valon ja hillan kukkien kukoistuksen aikaa.
Mukkulan Kalle on taas siirtynyt rantatörmälle katselemaan, josko näkisi vilauksen rakkaasta Ounasneidostaan, samalla kun Räyhä-Repe aloittaa hiljalleen kepposteluaan Tonttulassa.


Myös suuri juhla lähestyy, nimittäin Keltanuttuisen Tontun syntymäpäivät. Tupatonttu Siivokki lakaisee ja järjestelee paikkoja minkä kerkeää, Keltanuttuisen tontun rauhoitellessa kanoja ja kukkoja moisen metelin keskellä.

Syksy

Kesä on mennyt ja ruska saapuu Tonttulaan, jolloin syksyn pimeitä öitä valaisevat leimuavat revontulet. Metsän siimeksessä kulkevat metsätonttu Veli ja Pikkumummo ovat myös tulleet ihastelemaan revontulten tanssia. Kirkkaat revontulet saavat Liiskon peikot riemastumaan, sillä tiedossa on hyvää rakennusonnea.


Syksyn kruunaa syyskuussa vietettävä pottufestivaali, jolloin perunoita nostetaan maasta ja niistä valmistetaan tonttujen herkkuruokia. Salaisten viljelyrituaalien ansiosta tontuilla on myös taikaperunoita.

Talvi

Talvi on erityinen vuodenaika rehtori Aikin mielestä, koska silloin juhlitaan Tonttukoulua. 

 

Lumi on hauska asia, sillä siitä saa rakennettua vaikka mitä! Huskyt sekä hevoset osoittautuivat tärkeäksi avuksi, sillä eihän tontut pienillä jaloillaan pääse yhtä hyvin kulkemaan lumivaipan päällä kuin eläintoverinsa. Huskyt pysyvät usein Tonttulassa mökkien sekä majojen läheisyydessä, jotta nuo ehtisivät varoittaa pahan Avaritin lähestymisestä.


Neuletonttu mielellään kutoo villavaatteita koko Tonttulan väelle, jottei pakkanen pääsisi puraisemaan nenänpäätä. Onneksi Tonttulassa on lampaita, kuten Piki ja Päkä joidenka villasta saa oikein lämpöisiä vaatteita. Kylmillä pakkasilmoilla tontut lämmittelevät myös Saunatonttu Vastan lämmittämissä löylyissä.

Elves' Year - a group exhibition of 28 unique hand-painted 3D-printed figurines in cooperation with Lapland University of Applied Sciences and Hullu Poro Oy.